15.4.2015

Mestari Kongin Keskustelut - Kungfutselaisuuden ydinolemus

  





Viime aikoina blogissa on tuntunut olevan Kiina kartalla. Oli sitten kyse kirjakustantamisen eettisistä ongelmista tai tästä hienosta omakustanteesta suomalaisen perheen arjesta Kiinassa. Nyt teema jatkuu kirjalla, joka on mielestäni tärkeä suomalainen kulttuuriteko.

Jyrki Kallion toimittama Mestari Kongin Keskustelut avaa lukijalle kungfutselaisuuden historiaa, ydinolemusta ja samalla Kiinan nykyaikaa. Se on suoraan vanhasta kiinankielestä suomennettu kriittinen teos, jossa akateemisella tarkkuudella käsitellään vanhoja tekstejä. Edellinen suomennos onkin vuodelta 1958 ja monin osin vanhentunut. Suomennoksen lisäksi Kallio käsittelee laajasti Keskustelujen historiaa sekä siitä tehtyjen muiden käännöstöiden näkökulmia. Samalla tämä myös sitoo Keskustelujen ajallisen historian lukijalle ymmärrettävään muotoon.




Olenkin erittäin tyytyväinen, että Kallio voitti vuoden 2015 J.A. Hollon käännöspalkinnon työstään. Palkinto jaetaan vuosittain "erityisen korkeatasoisesta tietokirjasuomennoksesta tai pitkään jatkuneesta ansiokkaasta tietokirjallisuuden suomentamistyöstä".

Olen ehkä kolmen viimeisen kirja-arvostelun kohdalle sanonut, että "kirja on myös esineenä hieno", mutta katsokaa nyt sitä. On se vaan hieno tämäkin. Sisältö on jaettu osiin. Keskustelut ovat kirjan ydin ja erilaiset pohdinnat historiasta sekä kartoitus kungfutselaisuuden nykyisyydestä muodostavat muita osia. Kirjaa piristävät myös perinteiset kiinalaiset tussipiirustukset (joiden nykyversioita voi muuten edelleen nähdä Hammershøi-näyttelyn yhteydessä Amoksella).

Kungfutselaisuus on Itä-Aasian tärkein tärkein historiallinen oppisuunta. Se on lähtöisin Mestari Kongin ajatuksista noin kahden ja puolen vuosituhannen takaa ja elää yhä tasapainossa jopa nykykiinan valtavan talouskasvun rinnalla. Kallio sanoo, että kommunistinen puolue tietää, ettei sillä ole tarjota kannattajilleen varsinaista arvomaailman pohjaa ja myös siksi se nojaa perinteiden varaan. Etenkin kungfutselaisuuden harmonian käsite on tärkeä ja puolue ilmoittikin vuonna 2005, että Kiinasta rakennetaan "sosialistinen ja harmoninen yhteiskunta".





Keskustelut toimivat monella tasolla. Ne ovat mielenkiintoinen portti historiaan, uskontoihin ja filosofiaan. Ne ovat syvän moraalisia pohdintoja, joissa Mestari Kong (Kungfutse) puhuu opetuslapsilleen.
"V.27 Mestari sanoi: "Annan periksi! En ole kohdannut ketään, joka nähdessään omat virheensä pystyisi syyttämään niistä itseään"."
Keskusteluissa on monia käsitteitä, jotka voivat helposti jäädä väärinymmärretyiksi ilman Kallion kirjassa tarjoamia selityksiä. Näitä ovat muun muassa kunniallisuus, perinnäistavat, kuuliaisuus, uskollisuus, oikeellisuus, huomaavaisuus tie ja yksi lempikäsitteistäni kirjassa eli "herrasmies".
"V.18 Mestari sanoi: "Kun luonne peittoaa hienostuneisuuden, on tuloksena pelkkä maalaismoukka; kun hienostuneisuus peittoaa luonteen, on tuloksena pelkkä hovikirjuri. Vasta kun luonne ja hienostuneisuus ovat tasapainossa, on tuloksena herrasmies"."
"VII.37 Mestari sanoi: "Herrasmies edistää monimuotoisuutta, vähäpätöinen mies pitää yllä nurkkakuntaisuutta"."
Useiden itämaisten uskontojen mukaisesti kungfutselaisuus ei ole samalla tavalla jäykkärakenteinen järjestelmä kuten monet länsimaiset uskonnolliset vastaparinsa. Uskonnot ja oppiminen ennemminkin punoutuivat yhteen ja kungfutselaisuudessa on jalansijansa myös kriittiselle ajattelulle. Mestari Kongin jälkeen kungfutselaisuus jakautui mestarien Xunzin ja Mengzin "koulukuntiin". Nykyaikana Xunzin koulukunta on saanut uutta kannatusta ehkä juuri sen taikauskon kieltävän rationalisminsa ansiosta.
"XIX.5 Zixia sanoi: "Sellaista, joka muistaa joka päivä, mitä ei vielä tiedä, eikä unohda osaamaansa kuukausienkaan kuluttua, voi sanoa opinhaluiseksi"."
"XI.4 Mestari sanoi: "Voi Huita! Hänestä ei ollut minulle apua, sillä hänellä ei ollut koskaan vastaansanottavaa puheisiini"."
Kallion kirja on sekä historiallinen että ajankohtainen. Se valottaa Keskustelujen historian merkittävällä tavalla, mutta samalla muistuttaa kungfutselaisuuden tekevän parhaillaan uutta tulemista Kiinassa ja Etelä-Koreassakin. Kungfutselaisuuden renesanssi voidaan nähdä niin poliittisena kuin kulttuurillisenakin tapahtumana ja etenkin kirjan lukemisen jälkeen tulevaisuuden kehitys alkaa kiinnostamaan.

Vaikka kirjassa on melko vaikeatajuisiakin kohtia, niin voi sitä kuitenkin suositella kaikille. Jo pelkästään kungfutselaisuuden monipuolinen filosofia, joka Keskusteluiden aforisminkaltaisista pätkistä tulee esille, on kirjaan tarttumisen arvoista. Jos siis haluat tietää mitä esimerkiksi tarkoittaa uuskungfutselaisuus tai vulgaarikungfutselaisuus, niin kannattaa etsiä tämä kirja kätösiin.



Mestari Kongin Keskustelut - Kungfutselaisuuden ydinolemus, Jyrki Kallio, 2014, Gaudeamus, arvostelukappale

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti